Ryba z fasolką w aromatycznej zalewie z ostrą papryczką i curry

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nie musimy czekać do świąt aby zjeść smacznie przygotowaną rybę . Tym razem schowała się w aromatycznej zalewie i jako kompana dobrała sobie fasolę tworząc aromatyczną , pełną smaku przekąskę .

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g. filetów ryby - u mnie dorsz
    1 szklanka ugotowanej białej fasolki
    ok. 4 łyżki mąki pszennej
    sól i pieprz cytrynowy
    Zalewa:
    2 szklanki wody
    1/2 szklanki octu 10 %
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
    2 cebule
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka przyprawy curry
    1/2 ostrej czerwonej papryczki
    Dodatkowo:
    olej do usmażenia ryby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Ryba Przekąski

Ryba z fasolką w aromatycznej zalewie z ostrą papryczką i curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba z fasolką w aromatycznej zalewie z ostrą papryczką i curry 1. Wodę , ocet , listki laurowe , ziele angielskie , pokrojoną w krążki cebulę , doprowadzam do zagotowania , gotuję ok. 2 minuty , zestawiam z palnika , studzę , dodaję olej , przyprawę curry , pokrojoną w krążki papryczkę , mieszam .
  • Ryba fasolką w aromatycznej zalewie z ostrą papryczką i curry 2. Rybę myję , osuszam , kroję na porcje , osypuję solą i pieprzem cytrynowym , odstawiam na 20 minut . Rybę panieruję w mące , smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano , rybę studzę . Rybę układam w szklanym naczyniu , dodaję do niej fasolę , zalewam zalewą , nakrywam , odstawiam do chodu do dnia następnego . Jest gotowa by ją podać .

Porady

Tak przygotowana rybę , robi się się bardzo szybko , a dostępne składniki o każdej porze roku zachęcają do jej wykonania . Możemy wybrać inną rybę np. mirunę czy karpia i inny rodzaj fasolki np. czerwoną czy dużo większą - Piękny Jaś , to nie wpłynie negatywnie ani na jakość ani na smak potrawy . Ryba i fasolka po odstaniu w zalewie ma kwaśmy , dość ostry smak , dodatek czerwonej papryczki nie jest wskazany gdy potrawę będą jadły dzieci czy osoby starsze . Przyprawa curry nada piękny złoto - żółty kolor rybie , fasolce i cebuli , a przy tym pięknie uperfumuje całość . Fasolki z takiej marynaty możemy użyć jako składnika do sałatki , nada ciekawego smaku całości . W takiej zalewie możemy zamarynować samą fasolkę . Do tak przygotowanej ryby z fasolką podaję grzanki z pieczywa razowego z dodatkiem żółtego sera .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować