Ryba z cukinią

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne danie. Ryba wraz z cukinią nabiera mocno pomidorowo - ziołowego smaku.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - małe cukinie: 2 sztuki
    - puszka całych pomidorów: 1 sztuka
    - ryba morska: 45 dekagramów
    - masło: 0.25 szklanki
    - oliwa: 2 łyżki
    - bazylia świeża listki: 1 łyżka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - rozmaryn - gałążka: 1 sztuka
    - pieprz: 0.13 łyżeczki
    - tarta bułka: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Pokroić cukinię na skośne pół centymetrowe plastry. Przetrzeć pomidory z sokiem przez sito do miski, nasiona wyrzucić. Osuszyć rybę. Rozgrzać 1 szklanki masła na patelni na średnim ogniu. Kiedy piana osiądzie zmniejszyć ogień. Obsmażyć na tłuszczu filety z ryb aż nabiorą jasnobrązowego koloru przez ok. 1-2 minut z każdej strony. Łyżką cedzakową przełożyć rybę do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać oliwę. Usmażyć cukinię aż nabierze jasno brązowego koloru przez ok. 3 minuty. Wsypać połowę bazylii, sól, rozmaryn i pieprz. Smażyć jeszcze przez ok. 30 sekund. Wlać przetarte pomidory. Zagotować zmniejszyć płomień. Gotować bez przykrycia często mieszając aż sos lekko zgęstnieje przez ok. 5 minut. Jeśli został użyty świeży rozmaryn należy go teraz usunąć. Wyłożyć masę z cukinii na rybę w naczyniu. Posypać tartą bułką i pozostałą bazylią. Pokropić sokiem z cytryny. Na wierzchu równo ułożyć kawałeczki pozostałego masła. Piec bez przykrycia, aż ryba się przypiecze, a góra będzie jasno brązowa przez ok. 10 - 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować