Przepis dla miłośników ryb pod różną postacią:) Plusem jest to że można ją dłużej przechowywać:)Gorąco polecam
Składniki:
Składniki na średni półmisek:
kilka płatów ryby (u mnie sola)
mąka, jajko, bułka tarta do panierki
przyprawa do ryb, sok z cytryny
Na zalewę:
2 cebule
4 szklanki wody
szklanka octu
6 łyżek cukru
2 łyżki soli
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
Ryba w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy przyprawą do ryb. Panierujemy w mące, jajku i bułce i smażymy na złoty kolor.
Zalewa: Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, sól oraz ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia. Cebule dzielimy na piórka, gdy zalewa zacznie wrzeć wrzucamy do garnka, gotujemy kilka minut, studzimy.
Zimne ryby przekładamy do półmiska lub naczynia żaroodpornego, zalewamy zimną zalewą. Wstawiamy do lodówki. Rybkę najlepiej przygotować 2-3 dni przed podaniem.
Komentarze