Ryba w zalewie octowej

0 (0 ocen)

Przepis dla miłośników ryb pod różną postacią:) Plusem jest to że można ją dłużej przechowywać:)Gorąco polecam

Składniki:

  • Składniki na średni półmisek:

    kilka płatów ryby (u mnie sola)
    mąka, jajko, bułka tarta do panierki
    przyprawa do ryb, sok z cytryny
    Na zalewę:
    2 cebule
    4 szklanki wody
    szklanka octu
    6 łyżek cukru
    2 łyżki soli
    kilka ziaren ziela angielskiego
    2 listki laurowe

Ryba w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy przyprawą do ryb. Panierujemy w mące, jajku i bułce i smażymy na złoty kolor.
    Zalewa: Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, sól oraz ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia. Cebule dzielimy na piórka, gdy zalewa zacznie wrzeć wrzucamy do garnka, gotujemy kilka minut, studzimy.
    Zimne ryby przekładamy do półmiska lub naczynia żaroodpornego, zalewamy zimną zalewą. Wstawiamy do lodówki. Rybkę najlepiej przygotować 2-3 dni przed podaniem.

Porady

Najlepiej smakuje po ok. 2 dniach

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy