Ryba w wiosennym sosie brokułowo-szpinakowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ryba w delikatnym, warzywnym sosie.

  • 45 min

Składniki:

  • ok. 450 g ryby (u mnie dorsz, filet),
    pół brokułu,
    200 ml śmietanki 30% (może być 18%),
    ok. 400 g mrożonego szpinaku,
    mały por,
    3 ząbki czosnku,
    sól, pieprz, zioła prowansalskie,
    olej,
    1/4-1/3 szklanki białego wina,
    natka pietruszki do posypania gotowej potrawy

Ryba w wiosennym sosie brokułowo-szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, odłożyć. Na patelni po rybie przesmażyć pokrojonego w półplasterki pora, dodać drobno posiekany czosnek, zalać winem i zredukować do połowy. Wrzucić szpinak i smażyć do odparowania wody. W tym czasie ugotować różyczki brokułów. Warzywa na patelni doprawić, zalać śmietanką, wymieszać i delikatnie włożyć kawałki ryby z brokułem. Podgrzać całość, podawać z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy