pyszna, podana nie tylko na Wigilijny stół ale na inne spotkania towarzyskie, biznesowe .. przygotowana w domu, zamiast cateringu :)
3 godz. 20 min
Składniki:
filety z dorsza, lub innej ryby :) ok. 2 kg
marchew, 3 sztuki
pietruszka korzeń, 2 sztuki
por, 1 sztuka
seler korzeń, 1 mały lub 1/2 dużego
cebula, 3 duże sztuki
oliwa z oliwek, 1/2 szklanki
koncentrat pomidorowy 30 %, 85 g
mielona papryka ostra, szczypta
liść laurowy, 2 liście duże
ziele angielskie, 6 ziaren
fasolka szparagowa zielona, 1 słoik
sos Tabasco, kilka kropel
cukier i sól, do smaku
Ryba w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.jarzyny oczyścić, umyć, obrać zetrzeć na tarce, włożyć do dużego rondla z mocno rozgrzaną oliwą, podlać 3 łyżkami wody, dodać liście laurowe, cukier i sól - dusić na wolnym ogniu ok 15 minut
2.dodać koncentrat pomidorowy, podlać niewielką ilością wody i dusić następne 10 minut, przyprawić sosem tabasco
3.rybę oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dzwonka, włożyć do rondla z warzywami i dusić na wolnym ogniu do miękkości, dodać fasolkę szparagową osączoną z wody i wymieszać
4.następnie wyłożyć na półmisek, przykryć jarzynami i ostudzić
5.podawać na zimno ( zamiast dusić rybę w warzywach można ją upiec osobno na oliwie) -moja wersja jest bardziej dietetyczna
Komentarze