Ryba w warzywach

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

pyszna, podana nie tylko na Wigilijny stół ale na inne spotkania towarzyskie, biznesowe .. przygotowana w domu, zamiast cateringu :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • filety z dorsza, lub innej ryby :) ok. 2 kg
    marchew, 3 sztuki
    pietruszka korzeń, 2 sztuki
    por, 1 sztuka
    seler korzeń, 1 mały lub 1/2 dużego
    cebula, 3 duże sztuki
    oliwa z oliwek, 1/2 szklanki
    koncentrat pomidorowy 30 %, 85 g
    mielona papryka ostra, szczypta
    liść laurowy, 2 liście duże
    ziele angielskie, 6 ziaren
    fasolka szparagowa zielona, 1 słoik
    sos Tabasco, kilka kropel
    cukier i sól, do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. jarzyny oczyścić, umyć, obrać zetrzeć na tarce, włożyć do dużego rondla z mocno rozgrzaną oliwą, podlać 3 łyżkami wody, dodać liście laurowe, cukier i sól - dusić na wolnym ogniu ok 15 minut
  • 2. dodać koncentrat pomidorowy, podlać niewielką ilością wody i dusić następne 10 minut, przyprawić sosem tabasco
  • 3. rybę oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dzwonka, włożyć do rondla z warzywami i dusić na wolnym ogniu do miękkości, dodać fasolkę szparagową osączoną z wody i wymieszać
  • 4. następnie wyłożyć na półmisek, przykryć jarzynami i ostudzić
  • 5. podawać na zimno ( zamiast dusić rybę w warzywach można ją upiec osobno na oliwie) -moja wersja jest bardziej dietetyczna
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować