Tak przyrządzona ryba jest bardzo delikatna i soczysta.
40 min
Składniki:
4-6 cienkich płatów ryby o białym mięsie (filet),
2 -3 marchewki,
2 gałązki selera naciowego,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
ok. szklanki bulionu rybnego, jarzynowego lub wody,
duża garść koperku,
1/4 szklanki śmietanki (18, 30 lub 36%),
sok z cytryny (do smaku),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, majeranek, rozmaryn;
Ryba w sosie z warzywami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa pokroić w drobną kostkę, smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu (czosnek dodać na końcu). Doprawić, zalać bulionem, gotować na małym ogniu około 3 minut. Rybę doprawić solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Ułożyć na warzywach w sosie. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, do miękkości. Gdy ryba będzie miękka, delikatnie wyłożyć ją na talerze. Do warzyw i bulionu dodać śmietankę i mieszać kolejne kilka minut, do zgęstnienia (gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go mąką rozmieszaną ze śmietanką lub wodą). Dodać koperek. Rybę podawać z sosem, skropioną sokiem z cytryny.
Komentarze