Ryba w sosie z warzywami.

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tak przyrządzona ryba jest bardzo delikatna i soczysta.

  • 40 min

Składniki:

  • 4-6 cienkich płatów ryby o białym mięsie (filet),
    2 -3 marchewki,
    2 gałązki selera naciowego,
    duża cebula,
    2-3 ząbki czosnku,
    ok. szklanki bulionu rybnego, jarzynowego lub wody,
    duża garść koperku,
    1/4 szklanki śmietanki (18, 30 lub 36%),
    sok z cytryny (do smaku),
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, majeranek, rozmaryn;

Ryba w sosie z warzywami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa pokroić w drobną kostkę, smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu (czosnek dodać na końcu). Doprawić, zalać bulionem, gotować na małym ogniu około 3 minut. Rybę doprawić solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Ułożyć na warzywach w sosie. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, do miękkości. Gdy ryba będzie miękka, delikatnie wyłożyć ją na talerze. Do warzyw i bulionu dodać śmietankę i mieszać kolejne kilka minut, do zgęstnienia (gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go mąką rozmieszaną ze śmietanką lub wodą). Dodać koperek. Rybę podawać z sosem, skropioną sokiem z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy