Ryba w sosie słodko - kwaśnym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszny i zdrowy dorsz w ciekawym sosie. ;)

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g filetu z dorsza
    400 ml passaty pomidorowej
    1 puszka mango
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    sok z jednej limonki
    kawałek imbiru
    2 łyżki oleju arachidowego
    kilka kropel oleju sezamowego
    2 łyżki sosu rybnego
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    szczypta świeżo zmielonego pieprzu
    sól
    dwie łyżki ziaren słonecznika
    kiełki słonecznika
    50 g grzybów mung
    pół puszki kukurydzy

Ryba w sosie słodko - kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej arachidowy z sezamowym. Wrzucamy ziarna słonecznika i chwilę smażymy, dodajemy pokrojoną cebulę, starty czosnek oraz imbir.

    Mango odlewamy z zalewy (jest pyszna! :)), i kroimy w paseczki, dodajemy wraz z sokiem z limonki na patelnie. Dorsza myjemy pod bieżącą, zimną wodą i kroimy w kostkę,

    Podsmażamy przez 3 - 4 minuty na patelni, następnie dodajemy sos rybny, sojowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i zalewamy sosem pomidorowym. Podgrzewamy około dziesięciu minut. Pod koniec dodajemy kukurydzę.

    Podajemy z ugotowanym, brązowym ryżem i ulubioną surówką.

Porady

Nie wolno wrzucić od razu na patelnię ryby - szybko się rozpadnie i zrobi się zbyt drobna konsystencja.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy