Ryba w tym sosie smakuje znakomicie, ale najlepsza jest na drugi dzień, kiedy smaki dokładnie się połączą. Dlatego warto ją przygotować dzień wcześniej przed podaniem na stół.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg filetów rybnych np z dorsza ( 2 duże filety z dorsza)
3 kolorowe papryki
4 połówki brzoskwiń z puszki 1 duży keczup pikantny 500 gramowy
pędy bambusa 1 słoiczek ( 170 gram, po osączeniu 80 gram), można pominąć
oraz:
Sok z cytryny
Sól, pieprz cytrynowy lub kolorowy
Mąka do panierki
Ryba w sosie paprykowo- brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rybne pokroić na porcje, skropić je sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem cytrynowym lub kolorowym.Odstawić na 30 minut.Potem panierować w mące i obsmażyć. Dopiec w piekarniku ok 10 minut, aby grubsze partie ryby doszły w środku.
2.Na dno półmiska wyłożyć cienką warstwę sosu, ułożyć na nim filety i polać sosem, wyłożyć resztę filetów i zalać pozostałym sosem.
Przykryć i wynieść w chłodne miejsce.
Najlepsza na następny dzień, gdy smaki się dokładnie połączą.
3.Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę.Oczyszczoną paprykę również pokroić w kostkę. Keczup wlać do rondla, dodać brzoskwinie i paprykę, zagotować i poddusić ok. 10 minut, aby papryka lekko straciła smak surowizny, ma być al.’ dente.
W trakcie duszenia doprawić pieprzem kolorowym z młynka i dodać 2 szczypty soli.
Komentarze