Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami

4.5 (192 ocen)

  • 30 min

Pyszna wersja ryby w pomidorach, aromatyczna i zdrowa :)

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g filetów z białej ryby (4 kawałki)
    200 g ryżu paraboiled
    pomidory krojone w puszce
    2 świeże dojrzałe pomidory
    4 pomidory suszone z zalewy
    100 g oliwek czarnych
    2 łyżki kaparów
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka cukru trzcinowego
    1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
    1 łyżka suszonego tymianku
    świeża bazylia
    sól, pieprz
    chilli w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalewamy wrzątkiem gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • 2. Filety myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, przyprawiamy solą, pieprzem i chilli w proszku.
  • 3. Czosnek i suszone pomidory drobno siekamy, oliwki kroimy na połówki, pomidory obieramy kroimy w kosteczkę.
  • 4. W garnku rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów, dodajemy czosnek, cukier trzcinowy i suszony tymianek, podsmażamy chwilę, dodajemy świeże pomidory, podsmażamy 1 minutę, następnie pomidory w puszce, sól, pieprz, dusimy ok 1 minutę.
  • 5. Na koniec dodajemy suszone pomidory, oliwki, układamy na sosie kawałki ryby, przykrywamy i dusimy ok 10-15 minut. Gotowe danie posypujemy kaparami i świeżą bazylią, podajemy z ugotowanym ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować