Bardzo proste w przygotowaniu i smaczne danie z ryby. Szczególnie polecane na upalne letnie dni. Wyśmienicie smakuje serwowane z buraczanym chłodnikiem i chrupiącymi grzankami.
Ryba w pomidorach i koperku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę oczyścić i pokroić w paski.
2.Paski te panierować w rozmąconym jaju i bułce tartej a następnie smażyć na maśle na złoty kolor.
3.Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni z odrobiną masła. Gorące usmażone kawałki ryby przełożyć do żeliwnego garnka i pokryć zeszkloną cebulą.
4.Dodać przecier pomidorowy do garnka z rybą oraz cebulą i całość podgrzewać przez kilka minut bez przykrycia, aż przecier się nieco zagęści.
5.Gorące paski ryby układać po kilka sztuk na półmiskach i natychmiast posypywać tartym serem. Między poszczególne kawałki ryby wlać odrobinę pomidorowego sosu z garnka. Danie ozdobić koperkiem oraz chrupiącymi grzankami. Posolić i popieprzyć do smaku.
6.Podawać natychmiast po przygotowaniu. Danie najlepiej smakuje w towarzystwie buraczanego chłodnika.
Komentarze