Ryba w pomidorach i koperku

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bardzo proste w przygotowaniu i smaczne danie z ryby. Szczególnie polecane na upalne letnie dni. Wyśmienicie smakuje serwowane z buraczanym chłodnikiem i chrupiącymi grzankami.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryba słodkowodna: 500 gramów
    - jajo: 1 sztuka
    - bułka tarta: 4 łyżki
    - Cebule: 2 sztuki
    - przecier pomidorowy: 0.67 szklanki
    - pęczek koperku: 0.5 sztuki
    - pieprz,sól: 3 szczypty
    - masło: 100 gramów
    - ser gouda starty: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba w pomidorach i koperku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oczyścić i pokroić w paski.
  • 2. Paski te panierować w rozmąconym jaju i bułce tartej a następnie smażyć na maśle na złoty kolor.
  • 3. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni z odrobiną masła. Gorące usmażone kawałki ryby przełożyć do żeliwnego garnka i pokryć zeszkloną cebulą.
  • 4. Dodać przecier pomidorowy do garnka z rybą oraz cebulą i całość podgrzewać przez kilka minut bez przykrycia, aż przecier się nieco zagęści.
  • 5. Gorące paski ryby układać po kilka sztuk na półmiskach i natychmiast posypywać tartym serem. Między poszczególne kawałki ryby wlać odrobinę pomidorowego sosu z garnka. Danie ozdobić koperkiem oraz chrupiącymi grzankami. Posolić i popieprzyć do smaku.
  • 6. Podawać natychmiast po przygotowaniu. Danie najlepiej smakuje w towarzystwie buraczanego chłodnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować