300 g fileta z mintaja lub innej ulubionej ryby
1 jajko
2 łyżki mąki
sól, pieprz, słodka i ostra papryka, przyprawa do ryb
otręby lub płatki owsiane
400 g ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 selera
olej
Ryba w otrębach pieczona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, zalać wodę, kiedy się zagotują - posolić i dodać obraną przekrojoną na pół marchewkę. Gotować 10 minut. Odcedzić i pokroić. Pietruszkę i selera pokroić w słupki. Warzywa rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spryskać olejem, posypać przyprawami i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Rybę posypać przyprawą. Jajko roztrzepać z mąką i przyprawami. Kawałki ryby panierować w jajku i otrębach. Rybę dołożyć do warzyw i wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut. Od razu podawać :)
Komentarze