Ryba w migdałąch

4.49 (189 ocen)

Moja ulubiona wersja smażonej ryby, pyszna i chrupiąca, obficie obtoczona w płatkach migdałowych. Do jej przygotowania nie nadają się jednak wszystkie gatunki ryb - filet musi być dość gruby, i przed smażeniem pozbawiony ości. Polecam w szczególności mirunę i dorsza.

Składniki:


  • 500 g filetów z miruny lub dorsza
    sok z cytryny
    sól, pieprz
    2-3 jajka
    mąka do obtoczenia
    200 g płatków migdałowych
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba w migdałąch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny a najlepiej na całą noc.
    Filety przed smażeniem osuszyć papierowym ręcznikiem, delikatnie dociskając go do każdego kawałka ryby.
    Każdy filet obtoczyć najpierw w mące, następnie w rozkłóconych jajkach i na końcu w płatkach migdałowych, dobrze dociskając. Smażyć na oleju na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować