Ryba w kokosowej tempurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę rozmrażamy przez noc w lodówce w głębokim naczyniu, żeby wszystkiego nie zalać (ja chyba miałam jakieś zaćmienie przez niewyspanie i położyłam wszystko na płaskim talerzu - efektu możecie się domyślić.. ;))
Następnego dnia kroimy ją w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce na średnich oczkach.
Do ryby dodajemy jajko, bułkę tarta, posiekany koperek oraz płatki migdałów. Całość doprawiamy sosem rybnym, sokiem z limonki, solą oraz płatkami chilli. Wyrabiamy ciasto.
Do niedużego garnka wlewamy pół litra wody i doprowadzamy do wrzenia. Z farszu formujemy niewielkie kuleczki i gotujemy przez półtorej minuty. Podgotowaną rybę odkładamy na talerz.
Rozgrzewamy olej do 170 - 180 stopni.
2.W misce ubijamy jajka ze szczyptą soli. Dodajemy przesiane mąki oraz wiórki. Wrzucamy dwie kostki lodu.
Kuleczki zamaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy.
Ogórka obieramy i ścinamy jak skórki cały miąższ. Dodajemy posiekaną w piórka cebulę, doprawiamy solą oraz cukrem.
Podajemy z gorącym ryżem i ulubionym sosem. ;)
Porady
Jeśli nie lubicie wiórek, można je zastąpić sezamem. ;)
Komentarze