Ryba w kokosowej tempurze

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Obiad z serii - do bólu brzucha i o jedną kuleczkę więcej! ;)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na farsz:

    1 kg mrożonego mintaja
    pół pęczka koperku
    8 łyżek bułki tartej
    2 łyżki płatków migdałów
    łyżka sosu rybnego
    łyżka soku z limonki
    szczypta soli
    szczypta płatków chilli
    1 jajko

    Składniki na tempurę kokosową:

    1/2 szklanki wiórek kokosowych
    1/2 szklanka mąki kukurydzianej
    1/2 szklanka maki pszennej
    1 szklanka lodowatej wody
    2 kostki lodu
    2 jajka
    szczypta soli

    Surówka:

    1 duży, zielony ogórek
    pół białej cebuli czosnkowej
    pół łyżeczki brązowego cukru
    spora szczypta soli
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba w kokosowej tempurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę rozmrażamy przez noc w lodówce w głębokim naczyniu, żeby wszystkiego nie zalać (ja chyba miałam jakieś zaćmienie przez niewyspanie i położyłam wszystko na płaskim talerzu - efektu możecie się domyślić.. ;))
    Następnego dnia kroimy ją w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce na średnich oczkach.

    Do ryby dodajemy jajko, bułkę tarta, posiekany koperek oraz płatki migdałów. Całość doprawiamy sosem rybnym, sokiem z limonki, solą oraz płatkami chilli. Wyrabiamy ciasto.

    Do niedużego garnka wlewamy pół litra wody i doprowadzamy do wrzenia. Z farszu formujemy niewielkie kuleczki i gotujemy przez półtorej minuty. Podgotowaną rybę odkładamy na talerz.

    Rozgrzewamy olej do 170 - 180 stopni.
  • 2. W misce ubijamy jajka ze szczyptą soli. Dodajemy przesiane mąki oraz wiórki. Wrzucamy dwie kostki lodu.

    Kuleczki zamaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy.

    Ogórka obieramy i ścinamy jak skórki cały miąższ. Dodajemy posiekaną w piórka cebulę, doprawiamy solą oraz cukrem.

    Podajemy z gorącym ryżem i ulubionym sosem. ;) 

Porady

Jeśli nie lubicie wiórek, można je zastąpić sezamem. ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mintaj Panierka Ryby Tempura

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować