Ryba w galarecie z limonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pstrąg w galarecie na rybno - warzywnym bulionie. Ja wybrałam pstrąga, ale świeży łosoś, karp czy dorsz też będzie bardzo dobry do tej zalewy.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:


    1 świeży pstrąg
    1/2 limonki
    natka pietruszki
    sól
    pieprz


    Bulion:


    2 szklanki wody
    1 marchewka
    po kawałku selera, pora, pietruszki
    po 3-4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
    listek laurowy
    sól
    pieprz
    4 łyżeczki żelatyny
    głowa, płetwy i kręgosłup z ryby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba w galarecie z limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Sprawiamy rybę, wykrawamy filety bez skóry, resztę ryby dokładamy do bulionu warzywnego.

    2. Bulion przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez pół godziny, odcedzamy przez bardzo drobne sito lub przez gazę. Do ciepłego wywaru dodajemy żelatynę i ok. 2-3 łyżeczek soku z limonki, dokładnie mieszamy do zupełnego rozpuszczenia żelatyny, odstawiamy do wystudzenia.

    3. Filety z pstrąga lekko solimy i oprószamy pieprzem. Na rondel z wrzącą wodą nakładamy sito, a na nim układamy rybę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze przez ok 10 minut, po ugotowaniu filety pstrąga skrapiamy świeżym sokiem z limonki.

    4. Przygotowujemy formę, wlewamy do niej tężejący bulion, układamy świeżą natkę pietruszki, marchew w plasterkach oraz kawałki filetu ugotowane na parze. Ostawiamy do wystudzenia i zupełnego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować