2 szklanki wody
1 marchewka
po kawałku selera, pora, pietruszki
po 3-4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
listek laurowy
sól
pieprz
4 łyżeczki żelatyny
głowa, płetwy i kręgosłup z ryby
Ryba w galarecie z limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Sprawiamy rybę, wykrawamy filety bez skóry, resztę ryby dokładamy do bulionu warzywnego.
2. Bulion przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez pół godziny, odcedzamy przez bardzo drobne sito lub przez gazę. Do ciepłego wywaru dodajemy żelatynę i ok. 2-3 łyżeczek soku z limonki, dokładnie mieszamy do zupełnego rozpuszczenia żelatyny, odstawiamy do wystudzenia.
3. Filety z pstrąga lekko solimy i oprószamy pieprzem. Na rondel z wrzącą wodą nakładamy sito, a na nim układamy rybę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze przez ok 10 minut, po ugotowaniu filety pstrąga skrapiamy świeżym sokiem z limonki.
4. Przygotowujemy formę, wlewamy do niej tężejący bulion, układamy świeżą natkę pietruszki, marchew w plasterkach oraz kawałki filetu ugotowane na parze. Ostawiamy do wystudzenia i zupełnego stężenia.
Komentarze