Ryba w duszonych warzywach i mleczku kokosowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Smacznie i zdrowo, a dodatkowo wyrafinowany smak ryby

  • 45 min

Składniki:

  • • 1 duży płat ryby mrożonej – używam miruny ze skórą
    • Pół średniej cukinii
    • Pół średniego bakłażana
    • 5 pieczarek
    • 1 średnia cebula
    • Garść zielonej fasolki szparagowej
    • 2 średnie pomidory – najlepiej malinowe
    • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
    • 4 czubate łyżki mleka kokosowego
    • 1 łyżka oliwy
    • Przyprawy: charisa (pasta z papryczek chili – możemy ją zastąpić ostrą papryką w proszku), sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba w duszonych warzywach i mleczku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę wyjmujemy z zamrażalnika i czekamy, aż rozmarznie. Następnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Dzielę na porcję – z jednego dużego płata wychodzą 3 porcje ryby.
    Warzywa wyjemy i kroimy w około 1 cm kostkę (pomidory sparzam, żeby skórka lepiej odchodziła, a bakłażan sypię solą, aby stracił swą gorycz).
    Na patelni rozgrzewam oliwę. Wrzucam rybą i smażę krótko z obu stron – po około minucie z każdej strony na średnim ogniu. Następnie zdejmuję rybę z patelni na talerz. Na tym samym oleju duszę wszystkie warzywa przez około 10 minut. Po tym czasie zalewam je winem oraz mleczkiem kokosowym, doprawiam solą, pieprzem, charisą (tu ostrożnie, ponieważ jest bardzo ostra) i ziołami prowansalskimi. Duszę przez kolejne 10 – 15 minut. Po tym czasie wkładam delikatnie rybę do warzyw. Duszę jeszcze przez około 5 minut – przewracając delikatnie, by ryba się nie rozpadła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Warzywa Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować