Ryba w cieście z pysznym ryżem

4.48 (166 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne, a zarazem eleganckie połączenie ryby w chrupiącym cieście z ryżem wzbogaconym o kurkumę i parmezan:)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filet z pangi: 0.5 kilograma

    - mąka pszenna: 7 łyżek
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - sól i peprz: 0.5 łyżeczki
    - imbir: 1 łyżeczka
    - Jajko: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - woda zimna: 0.5 szklanki

    - ryż: 20 dekagramów
    - bulion z kostki: 0.75 litra
    - cebula: 1 sztuka
    - masło: 1 łyżka
    - parmezan tarty: 30 gramów
    - żółtko jajka: 1 sztuka
    - śmietana 18 %: 80 gramów
    - sól i pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba w cieście z pysznym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę pokroić na małe kawałki.
    Składniki na ciasto wymieszać ręcznie lub mikserem.
    Kawałk ryby maczać w cieście i smażyć na patelni aż do zarumienienia.
  • 2. Ryż płuczemy na sitku i czekamy chwilkę by cała woda odciekła.
    W tym czasie siekamy cebulę. Na dużej patelni (ew. w rondlu) rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kolejną łyżkę masła i wsypujemy ryż. Ryż należy smażyć na średnim ogniu ok. 2 minut aż stanie się szklisty, lekko przezroczysty. Gdy tak się stanie wlewamy trochę bulionu (ok.1/2 szklanki ) i gotujemy aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie czynność powtarzamy ok. 3-4 razy. Ryż powinien się w ten sposób gotować ok. 20-25 minut- aż risotto będzie gęste a ryż miękki ale nie rozgotowany. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i parmezanem. Gdy ryż będzie gotowy dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy. Podgrzewamy jeszcze ok 2 minut. Doprawiamy solą.
  • 3. Rybę w cieście podawać z przygotowanym ryżem i kawałkiem cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować