Ryba w cieście piwnym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ryba tak usmażona jest bardzo smaczna, podana z sałatka to już poezja....

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CASTO:
    - mąka pszenna: 20 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - piwo jasne: 1 szklanka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - morszczuk, filet-mały: 2 sztuki
    - przyprawa do ryby: 1 łyżeczka
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
    - olej lub oliwa do smażenia około: 0.5 szklanki

Ryba w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piwo i jajko rozmieszać delikatnie mikserem.Dodać mąkę, przyprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać. (można dosypać mąki jeśli ciasto jest zbyt rzadkie).
    Ciasto musi być gęste ale gładkie.Odstawić na 30 minut.
  • 2. Ryby rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w małe kawałki.
    Osuszone ryby włożyć do miski. Przyprawę wymieszać z łyżką oliwy,solą ,pieprzem , zalać ryby , odstawić na 30 minut.
  • 3. . Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni. Osuszone ryby zamaczać każdy kawałek w cieście.Smażyć po po 3-5 minut z każdej strony.

Komentarze

Podobne przepisy