Ryba w cieście piwnym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Idealna ryba nie tylko na Wigilie ale na każdy obiad. W delikatnym, puszystym cieście zrobionym na piwie :)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kilogram filetów z morszczuka
    szklanka piwa
    szklanka mąki
    sól
    pieprz cytrynowy
    łyżeczka cukru
    jajko
    duża marchewka
    pół pora
    pęczek szczypiorku
    ryż
    cytryna
    olej do smażenia
    łyżka majonezu
    łyżka jogurtu naturalnego

Ryba w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morszczuka pokroić w mniejsze kawałki, natrzeć solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na ok. 2 godziny.
    Z piwa i mąki zmiksować ciasto, dodać żółtko i sól. Białko ubić na sztywną pianę, połączyć delikatnie z ciastem. Odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej. Każdy kawałek ryby maczać w cieście piwnym i smażyć na patelni na złoty kolor.
    Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora i szczypiorek drobno pokroić. Warzywa wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Skropić sokiem z cytryny.
    Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

Porady

Rybę podać z ryżem, surówką oraz cytryną dla smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy