2-3 filety rybne (ja użyłam morszczuka)
sok z 1 cytryny
kilka pomidorków koktajlowych
1 mała cukinia
1 cebula
sos słodko-kwaśny (do kupienia w marketach)
olej kokosowy do smażenia
panierka:
100 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
1 łyżka wiórków kokosowych
2 jajka
100 ml wody
brązowy ryż do podania
Ryba w cieście kokosowym i sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny.
Jajka roztrzepujemy dodając obydwie mąki i wiórki kokosowe oraz wodę. Rozrabiamy ciasto. W cieście maczamy kawałki ryby i smażymy je na głębokim tłuszczu.
Na oddzielnej patelni rozgrzewamy olej kokosowy podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cukinię, pomidorki koktajlowe przecięte na połówki oraz cebulę pokrojoną w pióra. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy sos słodko- kwaśny i gotujemy kilka minut.
Do ugotowanego sosu wrzucamy usmażone w cieście kawałki ryby.
Podajemy z brązowym ryżem.
Komentarze