na smaczny obiad, rybę można podać ziemniakami, frytkami z ulubioną surówką
60 min
Składniki:
filety z dorsza (u mnie z ryby dorszowatej czarniaka)
jajka 2 szt.
sól do smaku
czosnek wyciśnięty 2-3 ząbki (opcjonalnie)
mąka pszenna 4 łyżki
maka kukurydziana 3 łyżki
śmietana 18 % 2-3 łyżki
woda gazowana lub piwo ok. 1/4 szklanki
przyprawa do ryb
curry2 łyżeczki
olej rzepakowy do smażenia
Ryba w cieście curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rozmrozić, umyć i wysuszyć za pomocą papierowego ręcznika, obsypać przyprawą do ryb
2.do wysokiego naczynia włożyć jajka, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić do smaku i za pomocą odpowiednich końcówek miksera wymieszać, wsypać obie mąki i wymieszać, dodając wody lub piwa na jednolitą masę, gęstszą od ciasta naleśnikowego, wsypać curry i dokładnie wymieszać
3.filety obtaczać w cieście i wyłożyć na patelnię z mocno rozgrzanym olejem
Komentarze