Ryba w cieście curry

0 (0 ocen)

  • 60 min

na smaczny obiad, rybę można podać ziemniakami, frytkami z ulubioną surówką

  • 60 min

Składniki:


  • filety z dorsza (u mnie z ryby dorszowatej czarniaka)
    jajka 2 szt.
    sól do smaku
    czosnek wyciśnięty 2-3 ząbki (opcjonalnie)
    mąka pszenna 4 łyżki
    maka kukurydziana 3 łyżki
    śmietana 18 % 2-3 łyżki
    woda gazowana lub piwo ok. 1/4 szklanki
    przyprawa do ryb
    curry2 łyżeczki
    olej rzepakowy do smażenia

Ryba w cieście curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11nhkvx 1. Filety rozmrozić, umyć i wysuszyć za pomocą papierowego ręcznika, obsypać przyprawą do ryb
  • 2. do wysokiego naczynia włożyć jajka, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić do smaku i za pomocą odpowiednich końcówek miksera wymieszać, wsypać obie mąki i wymieszać, dodając wody lub piwa na jednolitą masę, gęstszą od ciasta naleśnikowego, wsypać curry i dokładnie wymieszać
  • image-0et72o5 3. filety obtaczać w cieście i wyłożyć na patelnię z mocno rozgrzanym olejem
  • image-0osmm8g 4. smażyć z obu stron na tzw. "złoty kolor"

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy