Ryba pod warzywną pierzynką

0 (0 ocen)

Pyszna rybka z warzywami.

Składniki:

  • 1,5 kg ryby bez skóry (np.mintaj)
    1/2 głowki malej kapusty
    3 marchewki
    1 duża pietruszka (korzeń)
    1 duży seler (korzeń)
    por (biała część)
    słoiczek przecieru pomidorowego (200g)
    sól, pieprz,
    jajko, mąka
    tłuszcz do smażenia
    1/2 kostki margaryny

Ryba pod warzywną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę rozmrażamy, kroimy na większe kawałki, obsypujemy pieprzem i solą.
    Maczamy w rozkłuconym jajku oraz obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
    W rondlu roztapiamy margarynę, wrzucamy poszatkowaną kapustę, starte na grubych oczkach marchew, seler oraz pietruszkę i pokrojone w krążki pora. Warzywa dusimy na wolnym ogniu aż bedą miękkie, a koniec dodajmy przecier pomidorowy. Warzyw mozemy delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. W naczyniu układamy warstwe ryby, przykrywamy warzywami i tk aż do wyczerpania składników. Podajemy na ciepło lub zimno.

Porady

Warzyw nie musimy mocno przyprawiać gdyż duszenie na maśle lub margarynie nadaje im delikatny smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy