Ryba pod warzywną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę rozmrażamy, kroimy na większe kawałki, obsypujemy pieprzem i solą.
Maczamy w rozkłuconym jajku oraz obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
W rondlu roztapiamy margarynę, wrzucamy poszatkowaną kapustę, starte na grubych oczkach marchew, seler oraz pietruszkę i pokrojone w krążki pora. Warzywa dusimy na wolnym ogniu aż bedą miękkie, a koniec dodajmy przecier pomidorowy. Warzyw mozemy delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. W naczyniu układamy warstwe ryby, przykrywamy warzywami i tk aż do wyczerpania składników. Podajemy na ciepło lub zimno.
Porady
Warzyw nie musimy mocno przyprawiać gdyż duszenie na maśle lub margarynie nadaje im delikatny smak.
Komentarze