Ryba pod warzywną pierzynką

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Najlepsza rybka jaką ostatnimi czasy jadłam. Marchewka nadaje słodyczy, cebulka wyrazistości a por charakteru

  • 35 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 filetów rybnych w kostce
    3 średnie marchewki
    2 cebule
    1 por
    3/4 szklanki śmietany 30%
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz
    sok cytryny
    6 łyżek startego żółtego sera
    3 łyżki masła
    oliwa

Ryba pod warzywną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby posolić, przyprawić pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
  • 2. Przyprawione ryby podsmażyć na maśle z obu stron.
  • 3. Pora oczyścić, białą część pokroić w plasterki.
  • 4. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 5. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie razem z porem.
  • 6. Do warzyw dodać marchewkę, poddusić.
  • 7. Przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
  • 8. Dodać śmietankę - wymieszać.
  • 9. Rybę przełożyć do naczynia do zapiekania.
  • 10. Na wierzch rozłożyć przygotowane warzywa.
  • 11. Posypać startym serem.
  • 12. Zapiekać 20 min w 180 stopniach.
  • 13. Inspiracja pochodzi z internetu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy