Ryba po podhalańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety ryby pokroić na kawałki,skropić sokiem z cytryny,oprószyć
solą,pieprzem i mąką.
Po czym obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju.
2.Warzywa obrać,marchewkę pokroić talarki,cebule i selera w kostkę.
ziemniaki w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej,wrzucić pokrojone warzywa i smażyć około
10 minut,mieszając,doprawić sola i pieprzem do smaku.
3.Podsmażone warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania
wysmarowanego masłem.
Na warzywach rozłożyć obsmażoną rybę.
Sok pomidorowy wymieszać ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Sosem zalać warzywa i rybę,na wierzchu ułożyć kawałki oscypka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekać
około 25 minut.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Komentarze