Ryba po Podhalańsku

4.51 (158 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ryba po Podhalańsku to świetny pomysł na pyszny obiad.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g fileta z ryby
    150 g oscypka
    2 marchewki
    4 ziemniaki
    1/2 selera
    2 cebule
    ząbek czosnku
    1 szklanka soku pomidorowego
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka masła
    olej do smażenia
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba po podhalańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety ryby pokroić na kawałki,skropić sokiem z cytryny,oprószyć
    solą,pieprzem i mąką.
    Po czym obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju.
  • 2. Warzywa obrać,marchewkę pokroić talarki,cebule i selera w kostkę.
    ziemniaki w plasterki.
    Na patelni rozgrzać olej,wrzucić pokrojone warzywa i smażyć około
    10 minut,mieszając,doprawić sola i pieprzem do smaku.
  • 3. Podsmażone warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania
    wysmarowanego masłem.
    Na warzywach rozłożyć obsmażoną rybę.
    Sok pomidorowy wymieszać ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
    Sosem zalać warzywa i rybę,na wierzchu ułożyć kawałki oscypka.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekać
    około 25 minut.
    Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować