Ryba po podhalańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą , pieprzem i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Śliwki płuczemy , osączamy i kroimy w paski.
2.Obrane ziemniaki kroimy w plastry, marchew i seler w słupki, a cebulę w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy ziemniaki, smażymy 5 minut, dokładamy cebulę, marchew i seler oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mieszamy i smażymy kolejne 10 minut. Na koniec solimy do smaku, dodajemy skórkę otartą z cytryny.
3.Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju na drugiej patelni.
4.Śmietanę mieszamy z sokiem pomidorowym, doprawiamy solą i pieprzem
5.Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem, wykładamy warzywa, na nich układamy rybę, posypujemy śliwkami, zalewamy sosem śmietanowym.
Zapiekamy 20 minut w 180 *C.
Posypujemy posiekaną natką.
Komentarze