Ryba po podhalańsku

4.5 (182 ocen)

Danie jednogarnkowe, syte i smaczne. Przepis przywiozłam od mamy.

Składniki:

  • 50 dag ryby morskiej np dorsz, morszczuk
    2 łyżki mąki
    sok z cytryny
    60-70 dag ziemniaków
    2-3 marchewki
    2 średnie cebule
    ćwiartka selera
    10 dag suszonych śliwek
    2 ząbki czosnku
    3-4 łyżki oleju
    pół szklanki soku pomidorowego
    pół szklanki śmietany (może być 18%)
    2ł yżki posiekanej natki pietruszki
    skórka otarta z połowy cytryny
    sól, pieprz
    1 łyżka masła do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Ryba po podhalańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą , pieprzem i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
    Śliwki płuczemy , osączamy i kroimy w paski.
  • 2. Obrane ziemniaki kroimy w plastry, marchew i seler w słupki, a cebulę w kostkę.
    Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy ziemniaki, smażymy 5 minut, dokładamy cebulę, marchew i seler oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Mieszamy i smażymy kolejne 10 minut. Na koniec solimy do smaku, dodajemy skórkę otartą z cytryny.
  • 3. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju na drugiej patelni.
  • 4. Śmietanę mieszamy z sokiem pomidorowym, doprawiamy solą i pieprzem
  • ryba po podhalańsku 5. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem, wykładamy warzywa, na nich układamy rybę, posypujemy śliwkami, zalewamy sosem śmietanowym.
    Zapiekamy 20 minut w 180 *C.
    Posypujemy posiekaną natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować