Ryba po liońsku zapiekana z ziemniakami i serem

4.5 (161 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dla dzieci od 7/8 miesiąca życia. Przepis pochodzi z książki "Pierwsze potrawy Twojego dziecka"

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki (obrane, pokrojone w plastry): 300 gramów
    - dorsz (bez skóry, pokrojony w kostkę): 300 gramów
    - cebula (pokrojona w cienkie plastry): 1 sztuka
    - masło (niesolone): 50 gramów
    - bulion (domowy warzywny): 300 mililitrów
    - ser cheddar (starty): 125 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba po liońsku zapiekana z ziemniakami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastaw piekarnik na 190° C.
  • 2. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż warstwę ziemniaków, następnie warstwę pokrojonej w kostkę ryby, potem warstwę cebuli i na tym w kilku miejscach połóż masło. Powtórz warstwy jeszcze raz, kończąc warstwą ryby z masłem na wierzchu.
  • 3. Zalej wszystko bulionem, posyp startym serem i zapiekaj przez 20–25 minut.
  • 4. Podawaj danie rozdrobnione albo w postaci purée.
  • 5. WSKAZÓWKA
    Choć dorsz ma bardzo mało ości, podczas krojenia dokładnie mu się przyjrzyj, żeby mieć pewność, że wszystkie zostały usunięte.
    Starszemu dziecku lepiej podać to danie rozdrobnione niż w formie purée. Można je również przyprawić ziołami, na przykład szczyptą świeżego, suszonego albo mrożonego estragonu albo szczypiorku. Można też dodać odrobinę przecieru pomidorowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować