Ryba po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę kroimy na kawałki ok 3 cm i moczymy w jajku - mące - jajku i smażymy na małej ilości oleju.
2.Paprykę i ogórki kroimy w paseczki a cebulę w piórka.
3.Na zalewę wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Dodać pokrojone warzywa i gotować przez ok 3-4 minuty.
Odcedzić warzywa przez sito do drugiego naczynia ( nie wylewać zalewy).
Odcedzoną zalewę gotować aby zgęstniała ok 15 minut.
4.W salaterce układać:
warzywa - ryba - warzywa - ryba aż do wyczerpania składników. wszystko zalać przygotowanym sosem i wstawić do lodówki.
Porady
Ryba najlepiej smakuje na zimno następnego dnia.
Do zrobienia ryby pa japońsku można użyć innych filetów rybnych np.. tilapie, morszczuka.
Komentarze