Ryba po japońsku

4.5 (194 ocen)

  • 60 min

Idealnie sprawdza się na imprezach jest pyszna, i jako pierwsza znika ze stołu.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg filetów rybnych z mintaja
    2 jajka
    mąka
    olej do smażenia

    Warzywa do zalewy:

    3 papryki (żółta, zielona, czerwona)
    4 białe cebule
    2 czerwone cebule
    3 ogórki konserwowe

    Zalewa:

    3,5 szklanki wody
    9 łyżek stołowych ketchupu łagodnego
    2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
    9 łyżek octu
    4 łyżki cukru kryształu
    1/2 szklanki oleju
    1 płaska łyżeczka soli
    3 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie zalewy do ryby 1. Rybę kroimy na kawałki ok 3 cm i moczymy w jajku - mące - jajku i smażymy na małej ilości oleju.
  • 2. Paprykę i ogórki kroimy w paseczki a cebulę w piórka.
  • 3. Na zalewę wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Dodać pokrojone warzywa i gotować przez ok 3-4 minuty.
    Odcedzić warzywa przez sito do drugiego naczynia ( nie wylewać zalewy).
    Odcedzoną zalewę gotować aby zgęstniała ok 15 minut.
  • 4. W salaterce układać:
    warzywa - ryba - warzywa - ryba aż do wyczerpania składników. wszystko zalać przygotowanym sosem i wstawić do lodówki.

Porady

Ryba najlepiej smakuje na zimno następnego dnia. Do zrobienia ryby pa japońsku można użyć innych filetów rybnych np.. tilapie, morszczuka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować