Ryba po grecku z pieczarkami

0 (0 ocen)

Świetna na ciepło czy zimno , jako przystawka czy też danie główne. Podana w takiej formie świetnie wygląda i sprawdza się jako sałatka warstwowa.

Składniki:

  • Warstwa rybna:
    500g. filetów rybnych bez ości ( u mnie Sola)
    sól , pieprz
    mąka pszenna
    olej do smażenia
    Warstwa warzywna:
    6 marchewek
    2 pietruszki
    2 cebule
    300g. pieczarek
    400g. koncentratu pomidorowego
    3 łyżki masła
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1/2 łyżeczki chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ryba po grecku z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie ryby 1. Warstwa rybna:Filety rybne dokładnie umyć , osuszyć , oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
    Ryby pokroić w małe kawałki ( ok 3x3 cm.) , obtaczać je w mące , smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
  • warzywa 2. Warstwa warzywna: Wszystkie warzywa obrać , umyć i osuszyć.
    Marchew , pietruszkę oraz pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach , cebulę pokroić w małą kostkę.
  • gotowe warzywa 3. W garnku/patelni rozgrzać masło , dusić warzywa do miękkości co jakiś czas mieszając.
    Gdy warzywa będą już gotowe dodać przyprawy oraz koncentrat pomidorowy.
    Całość dokładnie wymieszać , dusić razem jeszcze chwilkę.
  • warstwy 4. Na półmisku układać warstwami: warstwa warzywna oraz rybna.
    Czynność powtarzać do wykończenia składników ( ostatnia warstwa powinna być warzywna ale nie koniecznie)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować