Lubię eksperymentować i zmieniać smak tradycyjnych potraw.
30 min
Składniki:
1 kg mintaja
8 dużych marchewek
1 duży seler
1 por
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
mały słoiczek pędów bambusa w zalewie
koncentrat pomidorowy
2 łyżeczki kminu rzymskiego
mały kawałek imbiru
łyżka masła
mąka kukurydziana
olej
sól
pieprz
Ryba po grecku z nutą orientalną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew i seler obieramy, myjemy, kroimy w słupki i gotujemy. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w piórka, por w krążki, wszystko wrzucamy na olej, dusimy do miękkości na koniec dodajemy kmin rzymski, starty imbir i łyżkę masła, odcedzone pędy bambusa (ilość wg.uznania) chwilę mieszając. Łączymy z odcedzoną marchewką i selerem, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy.
2.Rybę myjemy, kroimy na małe kawałki. Solimy i obtaczamy w mące kukurydzianej. Smażymy w głębokim oleju.
3.W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo najpierw warzywa potem kawałki ryby i tak na zmianę.
Bardzo smaczne, polecam.
Porady
Potrawę można przygotować dzień wcześniej i na drugi dzień odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce.
Komentarze