Ryba po grecku z nutą orientalną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lubię eksperymentować i zmieniać smak tradycyjnych potraw.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg mintaja
    8 dużych marchewek
    1 duży seler
    1 por
    2 duże cebule
    2 ząbki czosnku
    mały słoiczek pędów bambusa w zalewie
    koncentrat pomidorowy
    2 łyżeczki kminu rzymskiego
    mały kawałek imbiru
    łyżka masła
    mąka kukurydziana
    olej
    sól
    pieprz

Ryba po grecku z nutą orientalną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i seler obieramy, myjemy, kroimy w słupki i gotujemy. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w piórka, por w krążki, wszystko wrzucamy na olej, dusimy do miękkości na koniec dodajemy kmin rzymski, starty imbir i łyżkę masła, odcedzone pędy bambusa (ilość wg.uznania) chwilę mieszając. Łączymy z odcedzoną marchewką i selerem, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy.
  • 2. Rybę myjemy, kroimy na małe kawałki. Solimy i obtaczamy w mące kukurydzianej. Smażymy w głębokim oleju.
  • Ryba po grecku z nutą orientalną 3. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo najpierw warzywa potem kawałki ryby i tak na zmianę.
    Bardzo smaczne, polecam.

Porady

Potrawę można przygotować dzień wcześniej i na drugi dzień odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy