Ryba po grecku z ananasem

4.97 (179 ocen)

  • 20 min

W święta nie może na świątecznym stole oprócz smażonego pysznego karpia zabraknąć ryby po grecku, którą bardzo lubię. :)

  • 20 min

Składniki:

  • 600 g filetów z mintaja
    50 g mąki pszennej
    olej do smażenia
    500 ml bulionu warzywnego
    4 marchewki
    1 liść laurowy
    50 g malutkich kawałków ananasa z puszki
    1 cebula
    mały seler
    4 łyżki przecieru pomidorowego
    pieprz
    sól
    dekoracja:
    cytryna
    natka pietruszki
    ( składniki na dwa półmiski, 6 porcji)
Wystaw ocenę:

4.97 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba po grecku z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z ryby posypać szczypą pieprzu i soli,
    obtoczyć w mące, usmażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • 2. Warzywa: marchewkę, selerkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
    cebulę pokroić na mniejsze kawałki, zeszklić. Do garnka przełożyć marchewkę, seler, zeszkloną cebulę, zalać bulionem warzywnym, dusić ok. 20 minut pod przykryciem, pod koniec duszenia dodać kawałki ananasa, wymieszać.
  • 3. Na półmisku ułożyć na przemian raz warstwę farszu raz warstwę filetów, przykryć pozostałym farszem, udekorować talarkami cytryny, natką pietruszki.

Porady

Jeżeli ktoś chce uprościć przepis, może zamiast filetów z mintaja ułożyć podgrzane kostki rybne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować