W święta nie może na świątecznym stole oprócz smażonego pysznego karpia zabraknąć ryby po grecku, którą bardzo lubię. :)
20 min
Składniki:
600 g filetów z mintaja
50 g mąki pszennej
olej do smażenia
500 ml bulionu warzywnego
4 marchewki
1 liść laurowy
50 g malutkich kawałków ananasa z puszki
1 cebula
mały seler
4 łyżki przecieru pomidorowego
pieprz
sól
dekoracja:
cytryna
natka pietruszki
( składniki na dwa półmiski, 6 porcji)
Ryba po grecku z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z ryby posypać szczypą pieprzu i soli,
obtoczyć w mące, usmażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.
2.Warzywa: marchewkę, selerkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
cebulę pokroić na mniejsze kawałki, zeszklić. Do garnka przełożyć marchewkę, seler, zeszkloną cebulę, zalać bulionem warzywnym, dusić ok. 20 minut pod przykryciem, pod koniec duszenia dodać kawałki ananasa, wymieszać.
3.Na półmisku ułożyć na przemian raz warstwę farszu raz warstwę filetów, przykryć pozostałym farszem, udekorować talarkami cytryny, natką pietruszki.
Porady
Jeżeli ktoś chce uprościć przepis, może zamiast filetów z mintaja ułożyć podgrzane kostki rybne.
Komentarze