Ryba po grecku (bez panierki)

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ryba grillowana bez panierki - przełożona duszonymi warzywami.
Pyszna propozycja nie tylko na święta ale i na lekki obiad.
Z podanych ilości wychodzi bardzo duża porcja.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 1,2 kg ryby ( u mnie miruna ze skórą) - waga po rozmrożeniu,

    8 dużych marchewek,

    4 pietruszki,

    średniej wielkości seler,

    ok 20 -25 cm pora,

    kilka ziaren ziela angielskiego,

    kilka liści laurowych,

    sól, pieprz,

    łyżka masła,

    trochę przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb Ryba po grecku

Ryba po grecku (bez panierki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę solimy i pieprzymy w obu stron. Grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej z obu stron, aż ryba będzie gotowa.
    Warzywa (prócz pora) obieramy se skóry, ścieramy na tartce na grubych oczach, pora siekamy w półplastry.
    Wszystkie warzywa wrzucamy wraz z masłem na bardzo głęboką patelnię lub do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw - co jakiś czas mieszając, można dodać także w trakcie trochę wody, aby warzywa się nie przypaliły, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    W naczyniu lub pojemniku wykładamy kolejno warstwami warzywa i ryby na przemian.
    Odstawiamy do ostygnięcia. Wstawiamy do lodówki min. na noc.
    Można podawać na ciepło i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Marchewka Pietruszka Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (158 ocen)

Ryba po grecku

To może cię zainteresować