1 kg płatów mintaja lub innej ryby
4 marchewki
2 pietruszki
1 seler
2 cebule
400 gram przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki cukru
sóli pieprz do smaku
2 łyżeczki Kucharka
przyprawa do ryb
6 łyżek oleju
6 łyżek octu
2 szklanki wody
olej do smażenia
sok z cytryny
mąka
Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa zalać szklanką wody, dodać 6 łyżek oleju i poddusić, żeby wszystko zmiękkło. Potem dodać przecier pomidorowy.
Cebulę pokroić w talarki, zalać szklanką wody, dodać 6 łyżek octu, 2 łyżki cukru, liść laurowy, ziele angielskie, troszkę soli i pieprzu i wszystko razem zagotować. Połączyć cebulę z warzywami. Na koniec dodać 2 łyżeczki kucharka i pozostawić do wystudzenia.
Ryby skropić sokiem z cytryny i oprószyć przyprawą do ryb i mąką obsmażyć na oleju.
Ułożyć w salaterce np: warstwa warzyw, warstwa ryb i znowu warstwa warzyw.
Wstawić do lodówki.
Komentarze