Ryba po grecku

4.5 (161 ocen)

To jedna z ulubionych potraw w moim domu. Znika nie wiadomo kiedy.

Składniki:

  • 1 kg filetów z mintaja
    1kg marchwi
    1/2 kg cebuli
    4 korzenie pietruszki
    1 korzeń selera
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka cukru
    3 liście laurowe
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
    mąka do panierowania ryby
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ryba po grecku

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę, seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i smażymy do zrumienienia. Do garnka kładziemy marchew, pietruszkę, seler, usmażoną cebulę i liście laurowe. Całość podlewamy wodą. Wszystko dusimy od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i cukrem. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, panierujemy w mące i smażymy z obu stron na rumiano. Na duży półmisek wykładamy warstwę farszu, następnie kawałki ryby, potem znów farsz i tak do wyczerpania składników. Gotową rybę po grecku wstawiamy do lodówki, aby wszystko się przegryzło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować