Ryba po grecku

  • wyświetlono: 1102 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepis dostałam od mojej mamy. jest to idealne danie na obiad jak i na kolację.

  • 30min

Składniki

4 filety rybne (mintaj, tilapia, panga)
3 jajka
5 łyżek mąki
olej do smażenia

10 łyżek octu
3 szklanki wody
6 łyżek cukru
6 łyżek ketchupu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki oleju
3 zioła angielskie
1 listek laurowy
pieprz, sól do smaku

3 cebule
3 ogórki konserwowe

Sposób przygotowania przepisu:

Ryba po grecku

  • 1. Ryba: jajka miksujemy i dodajemy mąkę. Następnie filety obtaczamy w powstałym cieście naleśnikowym i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.
  • 2. Zalewa : Do garnka wlewamy ocet, wodę ,olej. Dodajemy cukier, ketchup,koncentrat, przyprawy i całość gotujemy. Wystudzamy całą zalewę.
  • 3. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę.
    Następnie w naczyniu układamy warstwami rybę, cebulę, ogórki i zalewamy zalewą. I tak cały czas aż do wykończenia składników.
    Całość umieszczamy w lodówce aby się " przegryzło".

Porady

Ciasto do smażenia filetów powinno być gęstsze niż na naleśniki
Jeśli zalewa jest zbyt rzadka to dodajemy więcej ketchupu i koncentratu pomidorowego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

mama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

gotowe

Dodane przez: ziutula

w pieprzu cytrynowym smażone filety dorsza

ryba jest soczysta i chrupiąca,...

image-1932orw

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gołąbki

Cała moja rodzina je uwielbia....

Kaczka w pomarańczach

Dodane przez: rzelkazag

Kaczka w pomarańczach

Aromatyczna kaczka pieczona w towarzystwie...

Filet z pomidorami i bazylią

Dodane przez: Skotka

Filet z pomidorami i bazylią

Soczyste, aromatyczne, smaczne...

image-224inar

Dodane przez: Ewelina Marcin

Dorsz pod orzechowo – pietruszkową kruszonką...

Filet z dorsza pieczony z chrupiącą...

Mielone Babci Marysi

Dodane przez: Anna992

Mielone Babci Marysi

Każdy ma swój sposób na mielone...