Ryba po grecku

4.5 (188 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od mojej mamy. jest to idealne danie na obiad jak i na kolację.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 filety rybne (mintaj, tilapia, panga)
    3 jajka
    5 łyżek mąki
    olej do smażenia

    10 łyżek octu
    3 szklanki wody
    6 łyżek cukru
    6 łyżek ketchupu
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/4 szklanki oleju
    3 zioła angielskie
    1 listek laurowy
    pieprz, sól do smaku

    3 cebule
    3 ogórki konserwowe
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryba: jajka miksujemy i dodajemy mąkę. Następnie filety obtaczamy w powstałym cieście naleśnikowym i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.
  • 2. Zalewa : Do garnka wlewamy ocet, wodę ,olej. Dodajemy cukier, ketchup,koncentrat, przyprawy i całość gotujemy. Wystudzamy całą zalewę.
  • 3. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę.
    Następnie w naczyniu układamy warstwami rybę, cebulę, ogórki i zalewamy zalewą. I tak cały czas aż do wykończenia składników.
    Całość umieszczamy w lodówce aby się " przegryzło".

Porady

Ciasto do smażenia filetów powinno być gęstsze niż na naleśniki Jeśli zalewa jest zbyt rzadka to dodajemy więcej ketchupu i koncentratu pomidorowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować