Ryba po grecku

  • wyświetlono: 1116 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepis dostałam od mojej mamy. jest to idealne danie na obiad jak i na kolację.

  • 30min

Składniki

4 filety rybne (mintaj, tilapia, panga)
3 jajka
5 łyżek mąki
olej do smażenia

10 łyżek octu
3 szklanki wody
6 łyżek cukru
6 łyżek ketchupu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki oleju
3 zioła angielskie
1 listek laurowy
pieprz, sól do smaku

3 cebule
3 ogórki konserwowe

Sposób przygotowania przepisu:

Ryba po grecku

  • 1. Ryba: jajka miksujemy i dodajemy mąkę. Następnie filety obtaczamy w powstałym cieście naleśnikowym i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.
  • 2. Zalewa : Do garnka wlewamy ocet, wodę ,olej. Dodajemy cukier, ketchup,koncentrat, przyprawy i całość gotujemy. Wystudzamy całą zalewę.
  • 3. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę.
    Następnie w naczyniu układamy warstwami rybę, cebulę, ogórki i zalewamy zalewą. I tak cały czas aż do wykończenia składników.
    Całość umieszczamy w lodówce aby się " przegryzło".

Porady

Ciasto do smażenia filetów powinno być gęstsze niż na naleśniki
Jeśli zalewa jest zbyt rzadka to dodajemy więcej ketchupu i koncentratu pomidorowego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

mama_mnie_nauczyla
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ryba po grecku

Dodane przez: Kuchnia Marty

Ryba po grecku

W wielu domach ryba po grecku jest...

Ryba po grecku

Dodane przez: Kasia84

Ryba po grecku

Jest to myślę tak znana i przez...

Ryba po grecku

Dodane przez: gosia p

Ryba po grecku

Mąż bardzo lubi ryby, więc często...

ryba po grecku

Dodane przez: doowa

Ryba po grecku

Takiej ryby nie może zabraknąć...

Ryba po grecku

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Ryba po grecku

Uwielbiana przez wszystkich tradycyjna...

Ryba po grecku

Dodane przez: kamila19851

Ryba po grecku

Taka ryba jest dobra nie tylko...