Smażona ryba zanurzona w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni przed wigilią. Ryba „dojrzeje” i będzie smaczniejsza. Danie obowiązkowe na wigilijnym stole.
49 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na warzywa do ryby:
3 duże marchewki
1 pietruszka
1 średni seler
3 duże cebule
4 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, cukier, papryka słodka mielona do smaku
2 łyżki octu lub sok z jednej cytryny
szklanka wody
4 łyżki oleju
Ryba:
6 – 8 filetów z ryby (mintaj, morszczuk, dorsz)
olej do smażenia ryb
sól, pieprz do smaku
Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwa dni przed wigilią smażymy rybę.
Oczyszczamy ją, jeśli jest mrożona, dobrze ją osączamy z wody. Kroimy rybę na duże kawałki, obtaczamy w mące, przyprawiamy i smażymy na rumiano na oleju.
2.Dzień przed wigilią działamy z warzywami. Myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Na tarce o grubych oczkach tarkujemy marchew, seler i pietruszkę. Nie mieszamy ich. Cebulę kroimy w piórka. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Do zeszklonej cebuli dorzucamy marchew, po chwili pietruszkę, na koniec seler. Jeśli warzywa słabo puszczają sok, można je trochę podlać wodą (szklanką). Kiedy warzywa zmiękną dodajemy koncentrat, ocet lub sok z cytryny i przyprawy. Przyprawiamy do smaku, według uznania.
3.Teraz wykładamy rybę i warzywa warstwami do ładnego naczynia. Pierwszą i ostatnią warstwą mają być warzywa. Na koniec przykrytą rybę wkładamy do lodówki. Ryba po grecku gotowa!
Komentarze