400 g mrożonej miruny
pieprz cytrynowy
mąka do oprószenia
sól
olej do smażenia
duża cebula
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
200 g koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
1/4 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
łyżeczka cukru
sól do smaku
Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę rozmrozić , umyć , osuszyć. Pokroić na kawałki. Posolić i oprószyć pieprzem cytrynowym i mąką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę na złoty kolor.
2.Marchewkę , pietruszkę , selera ,obrać, umyć , osuszyć i zetrzeć na tarce do warzyw. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać starte warzywa i 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Jeszcze chwilę dusić.
3.Na półmisek wyłożyć połowę farszu i naprzemiennie wykładać rybę i resztę farszu. Danie podawać ciepłe , albo schłodzone
Smacznego.
Komentarze