Bardzo prosty sposób na smaczną rybkę. Nie tylko na świąteczny stół
Składniki:
1 kilogram filetów z morszczuka w kostce
4 duże marchewki
2 duże pietruszki (korzeń)
2 cebule
190 gram koncentratu pomidorowego
sok z 1/2 cytryny
sól do smaku
pieprz do smaku
liść laurowy
ziele angielskie
olej do smażenia
2 szklanki wody do podlania warzyw
Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę rozmrozić. Polać sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Uważać podczas przewracania ryby, ponieważ jest ona bardzo delikatna i może się pokruszyć. Marchewki i pietruszki obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule obrać i pokroić w piórka. Na rozgrzany tłuszcz przełożyć warzywa. Doprawić solą, pieprzem oraz zielem angielskim i liściem laurowym. Wymieszać i razem przesmażyć około 10 - 15 minut na średnim ogniu. Dodać koncentrat pomidorowy i wodę, wymieszać i pozostawić na ogniu jeszcze 5 minut. Usmażoną rybę ułożyć w naczyniu i przykryć ją usmażonymi warzywami. Odstawić najlepiej na całą dobę do przegryzienia.
Komentarze