PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Ryba po greckuhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/14/f4c2c9c9713550f1a9267692dc10578667ed7417.jpeg800600http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ryba-po-grecku-218
3 duże marchewki
2 pietruszki
por
połowa selera
3 cebule
1/2 szkl oleju
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mielonej papryki
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sok z połowy cytryny
cukier i sól do smaku
Sposób przygotowania przepisu:
Ryba po grecku
1.
Jarzyny myjemy, obieramy. Marchewkę, selera i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule i pora drobniutko kroimy. Możemy również pokroić wszystkie warzywa w paseczki. Gotowe warzywa przekładamy do garnka z mocno rozgrzanym olejem. Dodajemy 3/4 szklanki wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę cukru i dwie szczypty soli. Dusimy na wolnym ogniu 15 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, 3 łyżki wody lub więcej i dusimy do 10 min. Przyprawiamy sokiem z cytryny oraz mieloną papryką. Dodajemy soli, cukru, pieprzu według uznania. Gorące warzywa podajemy z ciepłą rybą.
Rybę u mnie Miruna skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Rybę panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na mocno rozgrzanym ogniu ok 2 minuty z każdej strony.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze