Rybka po grecku, potrawa bardzo znana ale w moim wydaniu. Moje ulubione danie świąteczne ale oczywiście nie tylko świąteczne.
Składniki:
700 g filetów z morszczuka
5 dużych marchewek
1 pietruszka
1 duży seler
2 cebule
1 łyżka tymianku
1 łyżka słodkiej papryki
pół łyżeczki mielonego imbiru
sól morska z pieprzem
400 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół szklanki wody
olej do smażenia
mąka do panierowania ryb
majeranek do oprószenia ryb
2-3 jajka
Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety morszczuka pokroić na kawałki i oprószyć majerankiem. Panierować w roztrzepanych jajkach i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać starte warzywa i wszystko razem przesmażyć. Potem podlać wodą, dodać tymianek, słodką paprykę i imbir, doprawić do smaku solą z pieprzem. Wszystko dusić od czasu do czasu mieszając. Gdy woda odparuje dodać przecier i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwile dusić aby składniki się połączyły. Do naczynia (u mnie żarooporne owalne) przełożyć połowę warzyw. Na warzywach ułożyć kawałki usmażonej ryby, przykryc pozostałymi warzywami. Można jeść od razu na ciepło ale najlepiej smakuje na drugi dzień na zimno , gdy smaki się przegryzą.
Komentarze