Ryba po grecku

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Cudownie wilgotna i aromatyczna od warzyw ryba po grecku

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - filety ulubionej ryby
    - cebula
    - mieszanka warzywna (por, seler, marchew, pietruszka)
    - koncentrat pomidorowy i ketchup
    - przyprawy

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety (obowiązkowo ryba beż ości) z ulubionej ryby obtoczyć w mące i usmażyć.
  • Ryba po grecku 2. Farsz: cebulę usmażyć na głębokiej patelni, następnie dodać mieszankę warzywną (potarkowana marchew, pietruszka, por i ser pokrojone liście). Smażyć razem, dodać przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i papryka słodka, liść laurowy i ziele angielskie i trochę cukru. Jak warzywa zmiękną dodać trochę ketchupu i koncentratu pomidorowego troszkę. Sprawdzamy smak wedle siebie. Jak zagotujemy farsz, wyciągnąć kulki ziela angielskiego i liście laurowe. Do naczynia żaroodpornego układać warstwami: farsz - ryba - farsz - ryba itd, ostatnia warstwa to farsz. Do nagrzanego piekarnika włożyć zamknięte naczynie z rybka, podgrzewać w piekarniku dosłownie chwilę, do momentu aż farsz zacznie bulgotać, wtedy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim rybę do ostygnięcia. Następnie rybę umieścić w lodówce.

Porady

Najlepiej smakuje prosto wyjęta z lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy