Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety (obowiązkowo ryba beż ości) z ulubionej ryby obtoczyć w mące i usmażyć.
2.Farsz: cebulę usmażyć na głębokiej patelni, następnie dodać mieszankę warzywną (potarkowana marchew, pietruszka, por i ser pokrojone liście). Smażyć razem, dodać przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i papryka słodka, liść laurowy i ziele angielskie i trochę cukru. Jak warzywa zmiękną dodać trochę ketchupu i koncentratu pomidorowego troszkę. Sprawdzamy smak wedle siebie. Jak zagotujemy farsz, wyciągnąć kulki ziela angielskiego i liście laurowe. Do naczynia żaroodpornego układać warstwami: farsz - ryba - farsz - ryba itd, ostatnia warstwa to farsz. Do nagrzanego piekarnika włożyć zamknięte naczynie z rybka, podgrzewać w piekarniku dosłownie chwilę, do momentu aż farsz zacznie bulgotać, wtedy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim rybę do ostygnięcia. Następnie rybę umieścić w lodówce.
Komentarze