Ryba po grecku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Moja ulubiona ryba po grecku. Moja mama robiła podobną co roku na święta. Pyszna zarówno na zimno jak i na ciepło.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • -1,5 kg ryby (już po rozmrożeniu)
    - 5 marchewek
    - pietruszka
    - pół dużego selera lub jeden mały
    - 4 cebule
    - sok z połowy cytryny
    - 200 g koncentratu pomidorowego
    - 2 liście laurowe
    - 2 czubate łyżeczki cukru
    - 3 x ziele angielskie
    - 6-7 ziaren pieprzu
    - 3 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki.
    - sól, pieprz
    - pieprz cytrynowy
    - mąka
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ryba po grecku

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrożoną rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i zwykłym. Następnie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę pokroić w sporą kostkę, a marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i chwilę smażyć. Dodać pozostałe warzywa, posolić i smażyć około 5 minut. Następnie wlać 3/4 szklanki wody, dodać koncentrat, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę i ziarna pieprzu. Dusić na średnim ogniu co jakiś czas mieszając około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec duszenia dodać sok z cytryny, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Zostawić jeszcze na 5 minut. W dużym naczyniu ułożyć warstwę warzyw, przykryć rybą i tak na zmianę aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę muszą stanowić warzywa. Podawać zależnie od preferencji - na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować