Ryba po grecku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

W wielu domach ryba po grecku jest jedną z wigilijnych potraw. U mnie w domu była przygotowywana jako danie obiadowe lub przystawka. W chwili obecnej mój mąż nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez mojej ryby po grecku, dlatego dołączyła do listy potraw, które w święta goszczą na naszym stole.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na warzywa:
    ◦2 kg papryki czerwonej
    ◦1 kg marchwi
    ◦1 ½ kg cebuli
    ◦2-3 pietruszki
    ◦kawałek selera (korzeń)
    ◦2 liście laurowe
    ◦4 ziela angielskie
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦cukier
    ◦koncentrat pomidorowy
    ◦cytryna
    ◦2-3 łyżki oleju


    Składniki na rybę:
    ◦2 ½ kg filetów z ryby (mintaj, dorsz)
    ◦mąka do obtoczenia
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦olej


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ryba po grecku

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie warzyw:

    Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na oleju, papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki, dodajemy do cebuli i smażymy. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli i papryki razem z liściem laurowym i zielem angielskim i dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut aż nadmiar wody odparuje.

    Przygotowanie ryby:

    Jeśli mamy mrożone ryby najlepiej wyjąć je wcześniej z zamrażarki żeby zdążyły się rozmrozić. Filety posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy w mące – ja kroję rybę na mniejsze kawałki. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju do zrumienienia panierki. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

    Ja rybę po grecku układam zawsze warstwami tzn. na spód naczynia np. żaroodpornego kładę cienką warstwę warzyw, na to układam usmażone filety i znowu warstwę warzyw itd. Na górze mają być warzywa.

    Rybę po grecku można podawać na ciepło lub na zimno udekorowaną plasterkami cytryny i świeżymi ziołami np. tymiankiem lub natką pietruszki.

    Najlepiej smakuje na drugi dzień!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować