Ryba po grecku

4.5 (157 ocen)

Na Wigilijnym stole nie może zabraknąć rybki po grecku

Składniki:

  • filety rybne 0.5 kilograma
    olej 3 łyżki
    bułka tarta do panierowania 4 łyżki
    jajka rozmącone 2 sztuki
    pieprz 1 szczypta
    sól 1 szczypta
    listek laurowy 2 sztuki
    sok z cytryny 0.5 sztuki
    koncentrat pomidorowy 50 gramów
    marchewka starta na tarce 100 gramów
    pietruszka starta na tarce 50 gramów
    cebula pokrojona w talarki 2 sztuki
    seler starty na tarce 80 gramów
    tłuszcz do smażenia 0.5 szklanki
    ziele angielskie 3 ziarenka
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rybne pokroić na kawałeczki, obtoczyć w jajku i bułce i usmażyć na złoty kolor z obydwóch stron.
  • 2. Warzywa lekko podsmażyć na tłuszczu, dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Sos powinien być słodko-kwaśny.
  • 3. Układamy warzywa w garnku, później rybę usmażoną i znów warzywa, poddusić chwilę wszystko razem. Przełożyć warstwami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować