Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić na mniejsze części, lekko possusić na oleju, dodać pokrojonego w krążki pora. Jarzyny: marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarku o grubych oczkach i dodac do cebuli. Całość podlać ok. 2/3 szklanki wody, dodać wino, liście laurowe i ziele angielskie, dusić pod przykryciem aż jarzyny będą miekkie. Pod koniec doać przecier pomidorowy, doprawić sola i pieprzem, chwilę jeszcze poddusić, Pozostawic do wystygnięcia.
2.Rybę oczyścić, obsypać solą i pieprzem i obtoczyć w mące. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
3.W żaroodpornum naczyniu układać na przemian jarzyny i rybę tworząc warstwy. Rybę w ten sposób przygotowana możemy zrobić 1- dni wcześniej wtedy smaki się dobrze przegryzą. Przed podaniem wstawi do piekarnika na ok. 30 minut , temp. 180 stopni.
Komentarze