RYBA PO GRECKU

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dobra ryba nie tylko od święta.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 filetów białej ryby (u mnie flądra)
    1/2 kg marchwi
    1 pietruszka
    kawałek korzenia selera
    1 biała część pora
    1 cebula
    mąka do panierowania
    listki laurowe
    2 ziela angielskie
    sól, pieprz
    2 łyżki wina czerwonego
    1-2 łyżeczek przecieru pomidorowego
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ryba po grecku

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić na mniejsze części, lekko possusić na oleju, dodać pokrojonego w krążki pora. Jarzyny: marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarku o grubych oczkach i dodac do cebuli. Całość podlać ok. 2/3 szklanki wody, dodać wino, liście laurowe i ziele angielskie, dusić pod przykryciem aż jarzyny będą miekkie. Pod koniec doać przecier pomidorowy, doprawić sola i pieprzem, chwilę jeszcze poddusić, Pozostawic do wystygnięcia.
  • 2. Rybę oczyścić, obsypać solą i pieprzem i obtoczyć w mące. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
  • 3. W żaroodpornum naczyniu układać na przemian jarzyny i rybę tworząc warstwy. Rybę w ten sposób przygotowana możemy zrobić 1- dni wcześniej wtedy smaki się dobrze przegryzą. Przed podaniem wstawi do piekarnika na ok. 30 minut , temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować