RYBA PO GRECKU

  • wyświetlono: 472 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dobra ryba nie tylko od święta.

Magster
  • 8 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

8 filetów białej ryby (u mnie flądra)
1/2 kg marchwi
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
1 biała część pora
1 cebula
mąka do panierowania
listki laurowe
2 ziela angielskie
sól, pieprz
2 łyżki wina czerwonego
1-2 łyżeczek przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania przepisu:

RYBA PO GRECKU

  • 1. Cebulę pokroić na mniejsze części, lekko possusić na oleju, dodać pokrojonego w krążki pora. Jarzyny: marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarku o grubych oczkach i dodac do cebuli. Całość podlać ok. 2/3 szklanki wody, dodać wino, liście laurowe i ziele angielskie, dusić pod przykryciem aż jarzyny będą miekkie. Pod koniec doać przecier pomidorowy, doprawić sola i pieprzem, chwilę jeszcze poddusić, Pozostawic do wystygnięcia.
  • 2. Rybę oczyścić, obsypać solą i pieprzem i obtoczyć w mące. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
  • 3. W żaroodpornum naczyniu układać na przemian jarzyny i rybę tworząc warstwy. Rybę w ten sposób przygotowana możemy zrobić 1- dni wcześniej wtedy smaki się dobrze przegryzą. Przed podaniem wstawi do piekarnika na ok. 30 minut , temp. 180 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

boże narodzenieRyba po grecku

Komentarze

Podobne przepisy

Ryba po grecku.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ryba po grecku

Moja wersja ryby po grecku.U mnie...

ryba po grecku

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Ryba po grecku

Obowiązkowa pozycja Świąteczna...

Ryba po grecku

Dodane przez: Klaudia0318

Ryba po grecku

Coraz bliżej święta,coraz bliżej...

Ryba po grecku

Dodane przez: MałaMi

Ryba po grecku

Ryba po grecku to danie nie tylko...

ryba (nie) po grecku

Dodane przez: ginger

Ryba (nie) po grecku

Inna wersja „Ryby po grecku“, odbiega...

Ryba po grecku

Dodane przez: krys1a

Ryba po grecku

Ryba po grecku nieodłącznie kojarzy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE