Ryba po grecku

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 1 osoby

Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni! Ryba po grecku jest idealnym daniem na świąteczny stół.

  • 50 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 600 g Filetu z dorsza (lub innej białej ryby)
    20 g Masła klarowanego
    20 g Oliwy z oliwek
    2 łyżeczki Startego imbiru
    200 g Cebuli
    1 ząbek/-ki Czosnku
    120 g Papryki czerwonej
    100 g Poru
    150 g Wody
    300 g Marchewki
    1 łyżeczka/-ki Papryki czerwonej w proszku
    1 łyżeczka/-ki Papryczki chilli (opcjonalnie)
    350 g Przecieru pomidorowego
    Marynata:
    10 g Sosu sojowego
    0,5 łyżeczki Przyprawy curry w proszku
    10 g Miodu
    1 łyżeczka/-ki Startego imbiru
    10 g Oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ryba po grecku

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, składniki marynaty mieszamy, zalewamy rybę i doprawiamy solą i pieprzem, następnie odstawiamy na około 30 minut.
    2. Zamarynowane kawałki ryby układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach.
    3. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy starty imbir i mieszając podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli.
    4. Dodajemy czosnek, startą paprykę, marchewkę oraz pokrojonego pora, zalewamy wodą i dusimy około 10 minut.Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i chili.
    5. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy przecier i mieszając gotujemy do odparowania nadmiaru wody.
    6. Do filiżanki/kubeczka wkładamy farsz warzywny, na wierz układamy rybę i przekładamy na talerz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować