Ryba pieczona w greckim sosie z pomidorów i cebuli

4.51 (148 ocen)

  • 40 min

Pyszny dorsz w aromatycznym sosie.

  • 40 min

Składniki:

  • na 2 porcje:
    ryba o białym mięsie (2 filety),
    puszka pomidorów,
    łyżeczka koncentratu pomidorowego, ew. ketchupu,
    3 małe cebule,
    pół małej cytryny,
    2 ząbki czosnku,
    1/4-1/2 szklanki czerwonego wina,
    1/8 łyżeczki cynamonu,
    sól, pieprz,słodka papryka w proszku, ew. cukier do smaku, natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba pieczona w greckim sosie z pomidorów i cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę ułożyć w blaszce lub naczyniu do zapiekania, przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 10-15 minut. Przygotować sos: cebulę posiekać w piórka i zeszklić na małej ilości tłuszczu, dodać drobno posiekany czosnek, a po chwili wlać wino. Zredukować płyn do połowy, dodać koncentrat i rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem. Doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut, do zgęstnienia. Gotowy sos posypać natką pietruszki i zalać nim rybę, piec w 200 stopniach ok. 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Dorsz Pomidor Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować