Ryba nototenia zapiekana w cukinii

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ryba nototenia i ładnie się nazywa, i świetnie smakuje. To gatunek małych ryb morskich o srebrzysto-szarej barwie ciała. Sprzedawane są w całych tuszkach bez głów i mają dość dużo łusek, które należy zeskrobać, ale walory smakowe nototenii wynagrodzą ten trud

  • 40 min

Składniki:

  • • 4 sztuki nototenii
    • 2 szklanki cukinii startej
    • kilka pomidorków koktajlowych
    • kilka gałazek kopru
    • sól, pieprz do smaku
    • 4 łyżeczki majonezu
    • sok z 1/2 cytryny

Ryba nototenia zapiekana w cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba nototenia zapiekana w cukinii 1. • Rybę obrać z łusek, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem.
    • W naczyniu do zapiekania położyć startą cukinię, również posypać pieprzem i solą.
    • Na cukinii ułożyć rybę i pomidorki koktajlowe, na każdej rybie położyć po łyżeczce majonezu i gałązce koperku.
    • Piec w 200 st.C przez 30 minut.

Porady

Ja upiekłam rybę na tartej cukinii, bo miałam ją dość wyrośniętą, ale małą cukinię można pokroić w plastry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy