Ryba (nie) po grecku

  • wyświetlono: 1260 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Inna wersja „Ryby po grecku“, odbiega od tradycyjnego przepisu, który znacie, mi bardzo przypadła do gustu taka jej warzywna odmiana, idealna na codzienny obiad:)

ginger
  • 60min

Składniki

marchew [5 szt.] (średniej wielkości)
por [1 szt.]
seler [0.5 szt.]
czosnek [3 ząbki]
pietruszka [1 szt.]
cebula [2 szt.]
papryka czerwona [1 szt.] (nie za duża)
koncentrat pomidorowy [1 op.]
keczup [3 łyżki]
bulion [2 kostki]
ziele angielskie
pieprz
sól
mąka [0.5 szklanki] (do smażenia)
ryby słodkowodne [1 kg] (filet z pangi, mintaja lub dorsza)
musztarda [4 łyżki] (sarepska)
liście laurowe [1 szt.]

Sposób przygotowania przepisu:

Ryba (nie) po grecku

  • 1. Przyprawić filety rybne marynatą do ryb lub solą z pieprzem, odstawić do lodówki.
  • 2. Marchewkę i selera zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę pokroić w piórka. Pora w krążki, a paprykę w drobną kostkę. Czosnek w kosteczkę.

    Podsmażyć wszystkie warzywa w dużym garnku. Smażyć przez 10 minut.

    Następnie dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, ketchup i pozostałe przyprawy. Smażyć jeszcze około 10 minut, ciągle mieszając.
  • ryba (nie) po grecku3. Gdy warzywa będą już miękkawe, doprawić je do smaku pieprzem i dwiema szklankami bulionu (lub 1,5 szklanki, ciężko powiedzieć ile wyjdzie wam warzyw), a najlepiej warzywnym. Uważać z solą, lepiej teraz jej nie dodawać, tylko na samym końcu, możliwe, że już nie będzie potrzebna po odparowaniu bulionu.
  • 4. W międzyczasie oprósz zamarynowane ryby mąką i obsmaż na patelni (nie obierać filetów ze skóry, bo prawdopodobnie będą rozpadać się na patelni).

    Dusić warzywa jakieś 30 minut, lub dłużej, do częściowego odparowania bulionu i do chwili, gdy warzywa będą miękkie. Potrawa ma mieć gęstą konsystencję.
  • 5. Rybę podawać przykrytą sosem. Ja przełożyłam danie do dużej salaterki i układałam warstwami, najpierw warzywa, potem ryba, znowu warzywa itd. Po kilku godzinach w lodówce warstwy świetnie przejdą się smakiem. Można ją spożywać na ciepło lub na zimno (na zimno najlepsza).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzurybamoj_niedzielny_obiadmusztarda_keczup

Komentarze

Podobne przepisy

Ryba po grecku

Dodane przez: zandero99

Ryba po grecku

Pyszna i łatwa w przygotowaniu....

Ryba po grecku

Dodane przez: pierniczkowo

Ryba po grecku

To jedna z ulubionych potraw w...

image-03xsg4l

Dodane przez: paulette17

Ryba po grecku

Świątecznie dzisiaj na moim stole....

Ryba po grecku

Dodane przez: Cukiereczek

Ryba po grecku

Choć to danie to obowiązkowa propozycja...

Ryba po grecku

Dodane przez: julka25

Ryba po grecku

Ryba po grecku zajada się cała...

Ryba po grecku

Dodane przez: Beata07

Ryba po grecku

ryba z warzywami

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE