Ryba na szpinaku.

0 (0 ocen)

Potrawy, które przyrządzam są zdrowe i smaczne

Składniki:

  • • 4 filety z ryby morskiej
    • 2 pomidory
    • 5 dag świeżego szpinaku
    • Sok z cytryny
    • 3 ząbki czosnku
    • Pieprz ziołowy
    • ½ kieliszka wytrawnego białego wina
    • 2 łyżki masła
    • 2-3 łyżki plasterków oliwek faszerowanych papryką
    • Zioła prowansalskie
    • Sól, pieprz

Ryba na szpinaku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Rybę opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą i ziołowym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Odstaw na kilka minut.
  • 2. • Przebierz szpinak i włóż go na 10 sekund do posolonego wrzątku. Odcedź i przelej bardzo zimną wodą. Dobrze osącz, liście pokrój w paski. Wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i umieść w naczyniu żaroodpornym.
  • 3. • Na szpinaku ułóż kawałki ryby, przekładając je plastrami pomidorów. Posyp oliwkami. Zalej białym winem. Następnie rybę przykryj cienkimi plasterkami mocno schłodzonego masła. Oprósz pieprzem.
  • 4. • Danie wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy