To świetny sposób na przygotowanie ryby. Doskonale łączy ze sobą smak słodki i pikantny.
Składniki:
1 kg filetów rybnych
3-5 cebul
2 małe lub 1 duży słoik papryki konserwowej
puszka brzoskwiń
ketchup pikantny ( ok 1/3 szklanki)
mąka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz ( do panierowania ryby)
olej do smażenia
Ryba na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki panierujemy i smażymy na oleju.
Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki, a brzoskwinie w kostkę.
Do garnka dajemy 2 łyżki oleju i dodajemy cebulę ( tak żeby się zeszkliła), następnie do cebuli dodajemy pokrojoną paprykę i brzoskwinie. To wszystko zalewamy ketchupem i sokiem z brzoskwiń i zagotowujemy. W razie potrzeby sos można doprawić solą i pieprzem. Usmażoną rybę układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy ją sosem. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze