Ryba na jarzynowej pierzynce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ulubiona ryba mojego męża. Poza tym jest słodkawa od marchewki podsmażanej na maśle zdrowa bo nie zawiera ani grama soli! Na zdjęciu widoczny jest łosoś, taki obiadek przygotowałam dla mojego "Roczniaka" :) bo zawiera wszytko co najlepsze dla dziecka kwasy Omega i witaminy:)Podaję porcję na 1 os.

  • 30 min

Składniki:

  • Nieduży kawałek ryby- waszej ulubionej ( bo to ma wam smakować więc ni podaję gatunku)
    Po kawałeczku ok 2-3 cm:
    marchewki, pietruszki, selera, pora, dyni, białej rzepy
    2 łyżki dobrego masła
    Przyprawy: 3 ziela angielskie, 5 ziaren pieprzu, sok z cytryny, pieprz mielony.
    Kto lubi może dodać pieprzu cytrynowego.
    Koperek do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba na jarzynowej pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy delikatnie mielonym pieprzem lub pieprzem cytrynowym.
    Wszystkie warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach- pora w krążki- i podsmażamy na maśle najpierw te najtwardsze ( marchew, pietruszka, seler, rzepa) i dodajemy resztę.
  • 2. Gdy się wszytko lekko podsmaży dodajemy kilka łyżek wody, na jarzynach układamy rybę i dusimy pod przykryciem aż ryba będzie się rozpadać. W razie potrzeby podlewamy wodą. Posypujemy koperkiem. Najlepiej smakuje z ryżem.

Porady

Nie dajemy innego tłuszczu niż masło bo tylko na nim marchewka oddaje swoją słodycz. To danie jest bardzo zdrowie również dla tego że jest przygotowywana jakby na parze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować